Hyvät yöunet ovat tärkeät

Lääketiede

Hyvät yöunet jäävät monella liian lyhyiksi, vaikka tiedostamme että hyvät unet ovat yksi tärkeimmistä tekijöistä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpidossa. Huonot yöunet lisäävät esimerkiksi diabetesriskiä ja painonnousua sekä heikentävät oppimis- ja keskittymiskykyä, tarkkaavaisuutta ja työmotivaatiota. Ihmisen unentarve on yksilöllinen, mutta keksimäärin ihminen tarvitsee noin 6-9 tuntia unta yössä. Valitettavasti jo yksi huonosti nukuttu yö vaikuttaa huonontavasti sellaisiin normaalissa elämässä tarvittaviin ominaisuuksiin, kuten nopeaan ajatuksenjuoksuun, tiedonkäsittelyyn, reaktiokykyyn, muistiin ja tarkkaavaisuuteen. Siksi esimerkiksi autolla ajoa kannattaa väsyneenä välttää, sillä yksi kokonaan valvottu yö vaikuttaa reaktioaikaasi ja tarkkaavaisuuteen yhtä paljon, kuin jos olisit humalassa. Ennen tärkeää työtapahtumaa tai tenttiäkään ennen ei kannata valvoa, sillä suorituksesi vain heikkenee huonojen yöunien jäljiltä. Nukkumalla hyvin seuraavina öinä myös aivotoiminta palautuu normaaliksi, mutta tämä ei tapahdu yhdessä yössä. Siksi arki kannattaa järjestää mahdollisimman pitkälle niin, että jokaisena yönä tulee nukuttua riittävästi.

Hyvä sänky takaa hyvät yöunet

Pitkät ja hyvät yöunet eivät vielä takaa välttämättä levänneisyyttä. On myös tärkeää järjestää makuuhuone niin, että uni ja lepääminen ovat mahdollisimman optimaalisia. Makuuhuone kannattaa järjestää niin, että makuuhuoneessa on mahdollisimman raikas ilma. Makuuhuone kannattaa siis pitää mahdollisimman pölyttömänä ja siistinä, eikä ylimääräistä tavaraa kannata haalia juuri makuuhuoneeseen. Makuuhuone on hyvä tuulettaa nopeasti ennen nukkumaanmenoa ja pitää myös makuuhuoneen lämpötila viileänä. Aivan yhtä tärkeää on panostaa hieman enemmän hyvään sänkyyn ja patjaan. Hyvä patja on tukeva, joustava ja riittävän paksu. Sen täytyy sopia sekä selällään että kyljellään nukkumiseen. Patjan täytyy antaa sopivasti periksi hartioiden ja lanteen kohdalta ja tukea riittävästi vyötärön kohdalta myös kyljellään nukkuessa.

Koska hyvän patjan ja hyvän yöunen välillä on selvä yhteys, voi huono patja puolestaan aiheuttaa esimerkiksi kipua hartioissa, selässä ja lanteissa sekä aiheuttaa uneen katkonaisuutta. Unen katkonaisuus, raajojen puutuminen ja kipeytyneet lihakset ovatkin selkeä merkki huonosta patjasta. Katkonainen uni ei luonnollisestikaan vaikuta positiivisesti jaksamiseen tai yleiseen vireystilaan. Tukevuuden, joustavuuden ja riittävän paksuuden lisäksi on tärkeää valita nukkujalle sopiva patja. Henkilön paino on esimerkiksi tekijä, joka vaikuttaa patjan valintaan. Parisängyssä patja kannattaa myös valita nukkujan mukaan, joten runko ja patja ovat usein erilaiset molemmilla osapuolella, jotta painoero on otettu hyvin huomioon.

Sängyn ja patjan valinta

Hyvät Sängyt ja parempi uni ovat selvässä yhteydessä toisiinsa. Patjoja on pehmeitä, puolikovia ja kovia nukkujasta riippuen. Sopiva patja riippuu nukkujan painosta, kehon mittasuhteista ja mahdollisista erikoisvaatimuksista, kuten esimerkiksi selkävaivat ja muut terveyteen tai ikään liittyvät seikat. Iäkkäämmillä nukkujilla nouseminen sängystä on helpompaa, kun sänky on riittävän korkea. Patjoilla on myös erilaisia ominaisuuksia. Joustinpatja esimerkiksi hengittää hyvin, sillä ilma pääsee kiertämään joustinten välissä. Joustinpatjat ovat usein nostettu jalkojen päälle, joten ilma pääsee kiertämään myös patjan alapuolella. Patjan useammin vaihdettava osa on petauspatja ja sitäkin useammin vaihdettava on petauspatjan irtopäällinen. Näin sänky pysyy hygieenisenä, eivätkä bakteerit ja pölypunkit pääse lisääntymään liiaksi. Hyvälaatuinen patja voi kestää käytössä jopa kymmenen vuotta, joten pidemmän päälle hyvä sänky on sijoitus paitsi terveyteesi ja hyvinvointiisi, myös edullisempi sijoitus pidemmän päälle. Terveyteen ja hyvinvointiin sijoittaminen kannattaa aina ja hyvät yöunet ovat ehdottomasti sijoituksen arvoiset.